Jak dobrze oświetlić małą kuchnię – 3 porady od AQUAFORM

2017-06-29 Kuchnia to zwykle miejsce pełniące więcej funkcji niż tylko pomieszczenia do przygotowywania posiłków. Niezależnie od tego czy jest mała czy duża, to tam chętnie pijemy poranną kawę, tam często przenoszą się spotkania towarzyskie i od czasu do czasu to właśnie tam czytamy książkę lub gazetę. Dlatego oświetlenie kuchni należy dobrać ze szczególną starannością. Lampy w kuchni powinny zarówno odpowiadać potrzebom i przyzwyczajeniom domowników jak i uwzględniać potencjał samego wnętrza. Na co zatem należy zwrócić uwagę dobierając oświetlenie do kuchni?



1. Zadbaj o oświetlenie ogólne – ono decyduje o funkcjonalności pomieszczenia


Zawsze słodzisz kawę na blacie kuchennym, mleko otwierasz przy świetle otwartej lodówki a datę ważności jogurtu sprawdzasz przy oknie? Dostrzegasz u siebie podobne schematy zachowań? Okazuje się, że możesz być niewolnikiem źle oświetlonej kuchni.

Odpowiednio dobrane oświetlenie ogólne sprawi, że nie będziesz tracić czasu na liczne wędrówki po kuchni spiesząc się rano do pracy. Zamiast ziewać w sennym, niedoświetlonym wnętrzu, rozpoczniesz dzień w przyjemnej, wykreowanej światłem atmosferze.

Ponieważ oświetlenie ogólne kuchni powinno przede wszystkim w miękki sposób rozświetlać pomieszczenie, najlepiej wybrać do tego oprawy oświetleniowe świecące dużą powierzchnią z przesłonami. Takie lampy oferują szeroki kąt rozsyłu, a co za tym idzie rozproszone światło. Ponieważ nie tworzą wyraźnych plam świetlnych na podłodze, nasza uwaga skupia się na tym co na wysokości oczu, a nie na plamie światła na parkiecie. Prawidłowo dobrane oprawy pozwalają też ograniczyć lub nawet wyeliminować przykry efekt olśnienia.

W małych zabudowanych kuchniach, które nie mają dostępu do światła z innych pomieszczeń, szczególnie istotne jest zadbanie o oświetlenie ogólne. W takich kuchniach wystarczającą ilość rozproszonego światła dadzą oprawy z rodziny BLOS, MAXI RING czy TRU.

Jeżeli jesteśmy zwolennikami opraw świecących punktowo np. rodzina SQUARES mini na źródła światła typu AR111, również możemy zaprojektować oświetlenie kuchni z ich wykorzystaniem. Wtedy szczególnie ważny jest wybór źródła światła o szerokim kącie świecenia. Dzięki niemu całe pomieszczenie może zostać równomiernie oświetlone.

Oświetlenie ogólne w kuchni powinno zapewniać komfort i możliwość użytkowania całego pomieszczenia. Ponadto, odczytywanie nazw na etykietach produktów czy artykułu w prasie nie powinno wymagać zbytniego wytężania wzroku. Światło ogólne nie może być jednak jedynym, gdyż może nie zapewnić praktycznego oświetlenia powierzchni roboczej, takiej jak blaty kuchenne.

2. Doświetl blaty i stoły kuchenne żeby widzieć nad czym pracujesz


Lubisz przygotowywać sałatki, tarty i ciasta, ale nie wiesz czemu zawsze w trakcie pracy bolą cię plecy? Dysponujesz zestawem świetnych noży, ale musisz stale pochylać się nad blatem, żeby sprawdzać czy warzywa i owoce są dobrze pocięte? To znak, że pora doświetlić blat kuchenny.

W profesjonalnych kuchniach np. restauracyjnych zaleca się aby kuchenny blat roboczy i wyspę oświetlać światłem o natężeniu 500 luksów. Jednak, jeśli przy krojeniu marchewki nie potrzebujesz niemalże chirurgicznej precyzji, to natężenie na poziomie 300 luksów będzie już wystarczające. Samo natężenie światła to jednak nie wszystko.

Istotne jest również pozbycie się cienia tworzonego przez sylwetkę. Oświetlenie ogólne, które zazwyczaj zapewnione jest przez lampy sufitowe lub wiszące zamontowane za plecami osoby stojącej przodem do blatu kuchennego, w sposób naturalny generuje utrudniający pracę cień na stole roboczym. Warto zatem zadbać o możliwość zróżnicowania oświetlenia. Rozwiązaniem jest dodatkowe oświetlenie podszafkowe. Oświetlenie takie spowoduje doświetlenie powierzchni roboczej i rozbije cień pojawiający się od sylwetki. Ważne jest aby osiągało ono oczekiwany poziom natężenia w chwili gdy akurat pracujemy przy blacie.

Oświetlenie halogenowe szybko ulega rozgrzaniu do wysokich temperatur. Warto o tym pamiętać, bo ciepło rozchodzi się i najniższe szafki mogą się nagrzewać, a dodatkowo samo źródło staje się odczuwalnie ciepłe w kontakcie z naszym ciałem. Rozwiązaniem są tu oprawy LED i OLED, które charakteryzuje zdecydowanie obniżona temperatura pracy.



3. Pamiętaj o temperaturze barwowej – to ona tworzy klimat w kuchni


Jak właściwie dobrać oświetlenie do kuchni? Wydawać by się mogło, że barwa światła w kuchni nie ma znaczenia. Nic bardziej mylnego. Oprócz odpowiedniego doświetlenia blatu roboczego mała kuchnia wymaga starannie zaprojektowanego oświetlenia ogólnego. W tej roli najlepiej sprawdzą się oprawy oświetleniowe z przesłoną rozpraszającą światło lub lampy o szerokim kącie rozsyłu światła. Dobierając oświetlenie kuchni dobrze mieć na uwadze, że wnętrze to może pełnić wiele innych funkcji, oprócz miejsca przygotowywania posiłków.

• Jeżeli kuchnia jest pomieszczeniem centralnym dla życia domowników, ciepłą i rodzinną atmosferę najlepiej odwzoruje światło o ciepłych barwach (2700K, 3000K).

• Jeśli w twoim domu kuchnia jest przede wszystkim miejscem pracy, neutralna temperatura barwowa (4000 K) może być najlepszym rozwiązaniem, wysokie temperatury barwowe są powszechnie stosowane w profesjonalnych kuchniach.

• Jeżeli kuchnia wykończona jest w nowoczesny sposób i zależy ci na podkreśleniu charakteru wykorzystanych połyskliwych, chromowanych materiałów lub białych frontów, również możesz pokusić się o oświetlenie o temperaturze barwowej 4000K.

• Natomiast jeżeli czasem wolisz aby twoja kuchnia była przytulnie oświetlona ciepłym światłem, a kiedy indziej chłodniejszą barwą chcesz pobudzić swój organizm do skupienia i efektywnej pracy, idealnym wyborem będą oprawy z opcją Tunable-White. Wersja Tunable-White pozwala na płynną regulację temperatury barwowej. W oprawach takich jak MAXI RING czy BIG SIZE w każdej chwili samodzielnie możesz ustawić temperaturę światła od 2700K aż do 6500K. Co więcej – wybierając oprawy z inteligentnym systemem AQsmart – możesz to zrobić w łatwy sposób przy użyciu odpowiedniej aplikacji na swoim smartfonie. Co ciekawe, oprawy AQsmart z wersją Tunabe-White pozwalają zaprogramować oprawę oświetleniową tak, aby „podążała” za temperaturą barwową światła dziennego!

Na koniec trzeba jeszcze pamiętać, że gotowanie generuje jeden z najgorszych typów zabrudzenia – tłuszcz z kurzem. I to jest powód, dla którego lampy w kuchni powinny być możliwie odporne na zabrudzenia. Tu ukłon w stronę opraw oświetleniowych o podwyższonej szczelności. Na ogół łatwiej jest je utrzymać w czystości, a zabrudzenia nie przedostają się do wnętrza. Najlepiej wybierać oprawy o zwartych bryłach – kształt pozbawiony licznych zakamarków jest zdecydowanie łatwiej umyć. Właśnie dlatego plafony sprawdzają się w kuchniach lepiej niż zwisy.

Kuchnia może spełniać zaskakująco wiele funkcji i dlatego jej oświetlenie jest bardzo istotne i powinno zostać mądrze zaprojektowane. Szczególną uwagę należy zwrócić na funkcjonalne oświetlenie ogólne, praktyczne doświetlenie blatów roboczych oraz ogólną temperaturę barwową, dzięki której pomieszczenie nabierze charakteru. Sprawdź jakie lampy i oprawy oświetleniowe będą nadawały się najlepiej do twojej kuchni - zobacz gotowe propozycje architektów światła firmy Aquaform Lighting Solutions.
^